Ceyhan Gezgin Gözüyle

Ceyhan Gezgin Gözüyle
Adana-Ceyhan karayolu üzerinde 700 m. uzunluğunda dört cepheli masif kaya üzerinde etkileyici görünümlü Yılan Kale, Ulucami, Mecidiye Cami ve Durhasan Dede Türbesi ilçenin önemli turistik değerleridir. Yılankale’nin güneybatısında, Sirkeli Höyüğü vardır.Höyüğün Ceyhan nehrine bakan kuzey kayalıklarında Hitit Krallarından Muvattali’nin sakallı ve uzun elbiseli rölyefi görülür. Anadolu’nun en eski Hitit kabartmasıdır. Kurtkulağı Beldesi’nde bulunan Kurtkulağı Kervansarayı 1693 yılında yapılmış olup eski Halep kervan yolu üzerindedir. Kervansaray ’da yörenin etnografik eserleri sergilenmektedir.

Adana-Ceyhan yolu üzerinde 27 km.’de bulunan Misis’te müze içi taban mozaiği,tarihi 9 gözlü taş köprü, kervansaray ile aynı yolun 30. km’sinde Yılankale ilgi çeken yerler arasında. Yılankale ortaçağda Çukurova’nın Haçlı işgali döneminde 12. yy’da Ceyhan Nehri kenarındaki hakim tepeye yaptırılmış. Hem ovayı hem de tarihi İpek yolunu kontrol etmiş, bulunduğu doğal kaynaklarla bütünleşmiş. Sağlam surları kale meydanına, üç kapıdan sonra ulaşılabilmesi ve kapıları birbirine bağlayan portatif merdivenlerin kullanılmış olması ile fethedilmesi çok güçleştirilmiş. Ramazanoğlu Beyliği döneminde 1357’den itibaren terk edilen kalenin adı Kovara iken ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi 17. yy’ da yörede Şahmaran Efsanesinden dolayı Şahmaran Kalesi adını vermiş. Daha sonra Yılankale adını alan kale Anavarza, Tumlu ve Kozan Kalelerinin görüş ve alanı içinde yer alıyor. Dik kayalar arasındaki patikadan tırmanılan kaleye çıkış yarım saat sürüyor. Kale eteğinde Faik Şahan işletmesi Yılankale Turistik Tesisleri Restoran Kafe, rehberlik hizmeti veriyor. Adana- Osmaniye yolunun 80. km’ sinde siyah taşlardan yapılmış 12 burçlu Toprakkale bulunuyor. Yoldan 1 km içerideki kale, araçla eteğine dek yaklaşma imkanı veriyor. Bir başka kale Osmaniye’den 15 km kuzeyde yer alan Hierapolis Kastabala. M.Ö. 1. yy’da kurulmuş Roma Kenti sütunlu caddesi, Bazilika, tiyatro kalesi ile bol çukurlu, bozuk yoluna rağmen ilgi çekiyor

KURTKULAĞI KERVANSARAYI

Ceyhan’ın 12 km. güneydoğusunda, Kurtkulağı köyünde XVII yy. başında Hüseyin Paşa tarafından, Halep kervan yolu üzerinde olduğu için yaptırılmıştır. 1659 yılında mimar Mehmet Ağa tarafından onarılmıştır. Büyük kesme taşlarla yapılmıştır. Kalın ayaklar ve kemerlerle örtülü odalar, sivri kemerli ikişer pencere ile aydınlanır. Kervansaray’ın yanında aynı döneme ait, ilginç bir minaresi olan tarihi camii bulunmaktadır.



Yayın Tarihi : 3 Şubat 2003 Pazartesi
Güncelleme :7 Nisan 2007 Cumartesi

Ceyhan Gezgin Gözüyle

Hiç yorum yok: