Ceyhan’ın Tarihi Özgeçmişi

Ceyhan’ın Tarihi Özgeçmişi

Adana ilinin en büyük ilçesi olan Ceyhan, 108 bin merkez nüfusa ve 1427 km² yüzölçümüne sahiptir. Adana'nın 50 km doğusunda, Ceyhan Irmağı kenarında, TEM ve E-5 karayolları arasında yer alan ilçede, Çukurova'yı meydana getiren ovalardan en büyüğü olan Ceyhan Ovası yer almaktadır. Tarihsel gelişimi M.Ö. 1900'lü yıllara kadar uzanan ve eski çağlardan bu yana önemini yitirmeyen Ceyhan ilçesi, sahip olduğu tarımsal potansiyel ve buna dayalı çok sayıdaki sanayi ve ticari kuruluşları ile güçlü bir ekonomik yapıya sahiptir.

Çukurova’nın bir parçası olan Ceyhan Ovası çağlar boyunca Hitit, Fenike, Mısır, Asur, İran (Pers), Makedonya (İskender İmparatorluğu), Roma ve Bizans devletlerinin egemenliği altında kalmıştır.



1071 Malazgirt Savaşından sonra Oğuzların Üçok kolunun Çukurova’ya yerleştiğini görmekteyiz. Memlükler ve Ramazanoğullarının hakimiyetinden sonra bölge 1517’den itibaren Osmanlı imparatorluğunun egemenliğine geçmiştir.


1865 yılından sonra Osmanlının son döneminde Ceyhan’ın ilk yerleşik toplumu Nogaylar olmuştur. 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra Kırımlar, Tatarlar, Çerkezler, Papaklar, Rumeli Göçmenleri Osmanlı Devleti tarafından Ceyhan Ovasına yerleştirilmiştir. Bunları ise Sırkıntı, Cerit ve Avşar aşiretleri takip etmiştir.



Ceyhan; tarihte Yarsuvat, Hamidiye ve Örfiye isimleri ile anılmıştır.



Cumhuriyetin ilanından sonra 3 Mayıs 1929 ‘da “CEYHAN” adı yasayla kesinleşmiş ve Adana iline bağlanmıştır.
Ceyhan’ın Tarihi ve Turistik Yerleri
Ceyhan’ın tarihi süreç içerisinde İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle daha çok Kale ve Kervansaray gibi o dönemin ihtiyacına cevap verecek yapılar görmekteyiz.



Yılankale

Yılankale, Ceyhan – Adana karayolunun 7. km’sinde Ceyhan Ovasına hakim yüksek bir tepede kurulmuştur. Haçlı seferleri sırasında 11.yy’da Bizanslılar tarafından haberleşme ve gözetleme amacıyla yapılmıştır. Eski adı Govara olarak da bilinmektedir. Halk arasında “ Şahmeran Kalesi “ diye bilinen kalede Şeyh Meran adında bir kişinin yılan yetiştirip terbiye ettiği kale hakkında söylenen rivayetler arasındadır. Dıştan 700 metre kadar çevresi olan kale ikişer katlı 8 burçtan oluşmaktadır.



Sirkeli Höyüğü

Sirkeli höyüğünün M.Ö. 13. yy’da Hititlerden kaldığı sanılmaktadır. Kaya üzerine işlenmiş 2 adet kral rölyefinin Hitit kralı Muvattali’ye ait olduğu ve Muvattali’nin Kadeş Savaşına giderken buradan geçtiğinin işareti olarak bilinmektedir.



Tumlu ( Dumlu ) Kalesi

Tumlu Kalesi, 12. yy.’dan kalma bir kale olup çevreye hakim bir tepeye kurulmuştur. Kalenin çevresi 800 metredir. 8 adet burç, kaya mezarları, sarnıçlar ve mahzenler dikkati çekmektedir.



Kurtkulağı Kervansarayı

Kurtkulağı Kervansarayı, Hüseyin Paşa tarafından 1711’de yaptırılmıştır. Menzilhan olarak da bilinen kervansaray Eski Halep yolu üzerindedir.



Kurtkulağı Türbesi

Ayrıca bu kasabada 1601 yılında Haydar Ağa adında zengin bir vatandaş tarafından

Kurtkulağı Türbesi yaptırılmıştır.



Kazankaya Kalesi ve Mesire Yeri

Kazankaya Kalesi; Ceyhan’a 15 km uzaklıkta Kurtkulağı Kasabasının 1 km kuzeyindedir. Kazankaya harabeleri halka açık mesire yeri haline getirilmiştir. Kalede Asur, Pers ve Roma izlerini görmek mümkündür.



Durhasandede Türbesi

Durhasandede Türbesi 18. yy.’dan kalma tek kubbeli, kare planlı,

küçük kargir bir türbedir. Ermiş bir zata ait olduğu sanılmaktadır.



Abdulkadir Ağa Camii

Abdulkadir Ağa Camii Ceyhan’ın merkezindedir. yılında Abdulkadir

Ağa tarafından yaptırılmıştır.



Tatarlı Çamlığı

Tatarlı Çamlığı; Ceyhan’a bağlı Tatarlı Köyü yakınındaki tepe üzerinde yer almaktadır. Tatarlı Köyü ve çevresi soğuk içme suları ile dikkat çekmektedir. Ceyhan ilçe merkezinin içme suyu ihtiyacı buradan karşılanmaktadır.



Ağaçpınar Tesisleri

Ağaçpınar tesisleri Ağaçpınar Köyü yakınında bir dinlenme mekanıdır. Çevresi ağaçlık olup mesire yeri olarak ilgi çekmektedir.



Kokar Kaplıcası

Kokar Kaplıcası; Küçükburhaniye Köyü sınırları içerisinde Yılankale yakınlarında şifalı suyu, çamur banyosu ile cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Adana/Ceyhan İlçesi

1 yorum:

kerimozarslan dedi ki...

kaynak nedir?