Ceyhan Kurtkulağı Kasabası

Tarihi
Kutkulağı,Ceyhan'a bağlı bir kasaba olup ilçeye uzaklığı 15km'dir. Adını, Kurtkulağı mezarlığında çokça rastlanan bir süsen bitkisi türü olan kurtkulağı(Iris elegantissima) bitkisinden almıştır. Coğrafi konumundan dolayı bir zamanlar çevresi surlarla çevrili bir menzil yerleşimi iken zamanla tarihî dokusunu kısmen kaybetmiş günümüze sadece cami, han ve çeşme gibi yapıları ulaşabilmiştir.

Kurtkulağı Kervansarayı, Adana’nın Ceyhan İlçesi’ne 15 km. uzaklıkta bulunan Kurtkulağı Köyü’nün kuzeyinde yer alır. Eski Halep Yolu üzerinde bulunan Kurtkulağı Köyü, tarihin her devresinde gerek ekonomik, gerekse sosyal bakımdan yolların birinci derecede öneme sahip olması nedeniyle, özellikle Antik dönemden itibaren önemini yitirmeyen bir konuma sahip olmuştur. Kurtkulağı Kervansarayı’nın inşa tarihi tam olarak bilinmez. Yapının giriş kapısı üzerinde kitabe yeri bulunmakla birlikte yapının kitabesi mevcut değildir. Bu nedenle yapının inşaası Sultan III.Ahmet tarafından verilen 1704 tarihli ferman ve Karamort Külliyesi vakfiyesine dayanılarak 1704 yılına tarihlendirilebilir.Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış,Yapı daha sonra Mimar başı Mehmet Ağa tarafından onarılmıştır. Eser Selçuklu Kervansarayları tipindedir.Boyutları23.60 * 45.75 m.dir.Giriş kapısı doğrudan olup,odaları beşik tonozla örtülüdür.Kurtkulağı “Menzil Hanı” ismiyle de adlandırılır

Kurtkulağı Köyü’nün diğer önemli bir eseri ise, Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olan Kurtkulağı Camisi’dir. Kurtkulağı Kervansarayı’nın güneyinde yaklaşık 100 m. uzağında yer alan caminin kitabesinden 1601 yılında Haydar Ağa tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

KAZANKAYA KALESİ:Ceyhan’a bağlı Kurtkulağı Köyü yakınlarındadır. Kale,Asur,Pers,Roma,izlerini taşıyan bir kalıntıdır. Halep kervan yolunu korumak için karakol olarak yapılmıştır. Kalenin kuzeydoğu eteklerinde Abbasilerden kalma kaya mezarları ve çeşmeler bulunmaktadır.Bugün kalenin bulunduğu yer yeşil alan yapılmış olup iyi bir mesire yeri olmuştur. Buralardaki kaya mezarları ise halk tarafından ziyaretgah gibi kullanılmaktadır.

Köyün yetiştirdiği ender iki şahsiyet:

HACI MEHMET PAŞA : 1838-1901 yılları arasında yaşamış,,Osmanlıda devlet görevleri almış atamız.ceyhan ovasının hemen hemen tümü zamanında kendisine ait olduğu için ceyhan ovası OSMANLI zamanında onun adıyla anılırmış(HACI MEHMET MALAZI) diye(bkz. osmanlı arşivleri). ve ayrıyeten yine ceyhanda adına yapılmış HACI MEHMET HENDEĞİ mevcuttur..öyle büyük bir güç sahibiymişki ablası, oğlunun hasretine üzülmesin diye yeğenini askerden bile geri getirtmiş ve yaptırtmamış biri.

ORHAN EKİNCİ : 1945-1989 arası kısa yaşamına birçok şey sığdırmış büyük müteşebbis.Gelişmekte olan ve Sanayileşen Türkiyemizde sıfırdan, büyük bir holding(ekinciler holding) kuran köyümüzün ve ailemizin büyüklerinden.Anlattıklarına göre sahibi olduğu fabrikalar kurulurken bizzat işçilerle birlikte çalışırmış,,hemde çamurun tozun toprağın içine bata çıka..zaten bu fabrikaların kurulması bu gunlere gelıserek gelmesı de bu birlik ve beraberlikten kaynaklanmaktadır. şuan kurduğu fabrikalardan ekinciler demir çelik sanayi a.ş. iso500 de türkiyenin ilk 50 sine girmekte.türkiyenin ve dış ülkelerin demir ihtiyacını karşılamakta oldukça da gelişmiş bir fabrikadır.

Kurtkulağı köylüsü güneyin sıcak Akdenizli insan özelliklerine sahiptir. Yabancılara karşı sıcak kanlıdır ve misafirperverliklerini en güzel şekilde gösterirler. Kasabanın tarihi eskilere dayanmakla birlikte orta asyadan gelen kültür anadolu kültürü ile kaynaşmış Baharat ve İpek yolları ile birleşmiş olup ortaya çok çeşitli bir Türk mutfağı çıkmıştır. Yemeklerine tadına doyum olmaz. Yöreye ait yemeklerin bazıları ; Kebap, İçli köfte, Sıkma, Toga çorbası, Sulu köfte, Ekşili köfte, Sac Böreği, Kömbe, Bulgur pilavı, Tavuklu pilav, Düğün çorbası, Köy ekmeği,ısırganlı börek,yüksük çorbası,pancar çorbası,tırşık,patlıcan turşusu,eşkili çorba, bunlardan sadece birkaçı. Eğer yolunuz bir gün düşerse şu mısraları da duymanız mümkün. Eğer bu kafiyeli mısraları duyarsanız bilin ki Kurtkulağındasınız, çekinmeyin girin bir eve için o güzel köpüklü serin biraz da ekşi köy ayranını....


HACI FATMA ÇINARI VAR.
ACI SULU PINARI VAR.
İÇİNDE BİR YANARI VAR.
NE GÜZELDİR BENİM KÖYÜM.

KURTKULAĞI ÜNLÜ ŞANLI.
ORTASINDA KOCA HANLI.
KENARLI,KÖŞELİ,YANLI.
NE GÜZELDİR BENİM KÖYÜM.

Bağlantı adresi Sadece üyeler içindir!

Coğrafya
Ceyhan'a 14 km uzaklıkta olup Ceyhan-Yumurtalık karayolu üzerinde 2 km. kuzeydoğu yönündedir.

Tabak ve Hesbek dağlarının arasından geçilerek kasabaya ulaşılmaktadır. İki dağın arasından geçildiğinden dolayı, dağların uzaktan görüntüsü kurt kulağını andırdıgı için kasabanın adını oradan aldıgı rivayet edilmektedir.

İklim
Aylar Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Yıl
Ort. En Yüksek °C 13 15 18 22 27 30 32 33 32 28 20 15 24
Ort. En Düşük °C 4 5 7 11 14 18 21 22 19 15 10 6 13
Yağışlı Gün Sayısı 11 9 6 5 4 2 - - 1 4 6 11 64

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000
1997 - 2750



Ekonomi


Kasaba ekonomisi tarım, hayvancılık ve seracılık üzerine kuruludur. Kasabaya ait ekilir ve dikilir arazide Bağlantı adresi Sadece üyeler içindir! Buğday, Bağlantı adresi Sadece üyeler içindir! pamuk, Bağlantı adresi Sadece üyeler içindir! mısır, Bağlantı adresi Sadece üyeler içindir! karpuz, fıstık, ayçiçeği ekimi yapılmakta, ulusal tarım firmalarına ait tam otomatik kontrollü toplam iki adet serada ise Bağlantı adresi Sadece üyeler içindir! domates yetiştirilmektedir. Son yıllarda Bağlantı adresi Sadece üyeler içindir! zeytin bahçeleri oluşturulmaya başlanmıştır.

2001 yılında kurulan Kurtkulağı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Tarım Bakanlığı tarafından uygulanan 100*2 Süt Sığırı projesi ile 100 çiftçiye 2 adet süt sığırı verilerek hayvancılık teşvik edilmeye çalışılmıştır. Gerek halkın zırai alışkanlıkları gerekse modelin yanlışlığı sebebi ile projeden yeterli verim elde edilememesine rağmen kasabada hayvancılıktan önemli bir gelir elde etmeye başlamıştır.

Kasaba halkının bir kısmı ise, Başta EKİNCİLER Holding olmak üzere, Toros Gübre, Sugözü Termik Santrali'nde çalışmaktadır.

Tarihi ve ören yerler
Tarihi bir yerleşim birimi olup eski Halep kervanyolu üzerinde olduğundan kasabada tarihi yapılar bulunmaktadır.

Kurtkulağı Kervansarayı 1659'da Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış olup, mimarı Mehmed Ağa'dır.

Haydar Ağa Camii, 1601 yılında Haydar Ağa tarafından yaptırılmıştır. 1659 da Mimar Mehmet Ağa tarafından onarılmış ve ön tarafta duvarlarla çevrili avlunun bir kısmı eyvana dönüştürülmüştür. Boyutlandırma uyumu, özellikle eski minarenin ana yapı ve kubbelere oranı ile, Türk Mimarisi içinde ayrı bir yer işgal edebilecek yapılardan birisidir. kasabamızın girişinde tepe noktada KAZANKAYA adı ile bilinen yatır ve piknik alanı mevcuttur.rivayet olur ki;Aksakallı bir dede nin, namaz saatlerinde(özellikle sabah) namaza durduğu görülmüş olduğu bir çok insan tarafından onaylanmıştır.geçmiş dönemlerde kayaların kazan şeklinde olması kayaların üstünde at nalı izlerinin olması ve akarsu pınarı nın olması bölgeye olan ilgiyi geliştirmiştir.

Belediye
Seçildikleri yıllara göre belediye başkanları:

2004 - Talat Dayan
1999 - Recep Eker
1994 - Recep Eker
1989 - Recep Eker
1984 - Mehmet Merdanoğlu
1977 - Mustafa Kandemir
1974 - Recep Aydın



Ceyhan Kurtkulağı KasabasıKurtkulağı, Ceyhan ilçesine bağlı bir beldedir.1 Mart 1974 tarihinde kasaba olmuştur.Konu başlıkları1 Tarihi2 Coğrafya3 İklim4 Nüfus5 Ekonomi6 Tarihi ve

2 yorum:

Bayındır (Akkoyunlu) ® dedi ki...

Değrli Yönetim. Sayfanız için teşekkür ederim. Kurtkulağı köyü Bayındır AKKOYUNLU mu? Köyde HÖKO ünvanlı aileler varmıdır. Teşekürler. Selamlar.
Ali ATVUR

Unknown dedi ki...

Benim babamin dedeside kurt kulağı köyunden Hatay kırıkhan nın kurtlu köyüne sanırım üç ayle gelmişler kurt kulağı köyünde büyük dedemize aktar ali derlermiş at üstünde baharat satarmış benim dedemede aktar memet derlermiş Benim dedemlerin soy adı Ay imiş soyumuzu bulup tanimak istiyoruz yardımçı olanlara minetar kalacağız ben Selma