Ceyhan Osmaniye istikametinde Mustafabeyli kasabasından tatarlı köyüne geçilir.

Ceyhan Osmaniye istikametinde Mustafabeyli kasabasından tatarlı köyüne geçilir.
Kaynargöze Mustafabeyli Kasabasından doğuya doğru tatarlı köyünden gidilmektedir mayıs ayında çok güzel olur.Kaynargöze gitmek isteyenler Ceyhan Osmaniye istikametinde Mustafabeyli kasabasından tatarlı köyüne geçilir köyün içerisindedir alabalık ve köy tavuğu ile bulgur pilavının yanında da ayran daha ne istenir.Tatarlı Köyü, Ceyhan'a bağlı, Ceyhan - Osmaniye karayolunun kuzeyinde, Ceyhan'ın doğusunda bulunan bir köydür.Nüfusu 1.000'dir. Burada bulunan kaynaktan dolan 100.000 tonluk su deposundan Ceyhan ilçe merkezinin ve 36 köyün içme suyunu sağlamaktadır. Köyün etrafı tamamen mesire yerleri ile dolu olup, Çamlık (tazılı) tepesi bulunmaktadır. Kaynargöz tesisleri ve canlı alabalık keyfi burada yaşanabilir. Kaynargöz de doğanın tüm güzellikleri bulunmaktadır.Adana'ya 80 km, Ceyhan'a 35 km uzaklıktadır. Osmaniye ilene de 18 km uzaklıktadır. Mustafabeyli kasabasına da 5 km. uzaklıkta. Tatarlı-Kaynargöz de doğanın tüm güzellikleri bulunmaktadır.

Tatarlı, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi
Köyün adı TATAR'dan yani eskiden tatar durak yeri anlamına gelir. Dolayısıyla köyde su kaynaklarının olması eskiden postacıların, kervancıların (vs.) burada duraklar burada ihtiyaçlarını giderirlermiş. Tatarlı ismi de buradan kalmıştır. Kökeninin tatar ırk' ı olduğundan değildir. Tatarlı köyünde Cerit Türkleri 1800'lerin başından beri boy edinmektedir.

Kültür
Tırşik, toga, etli kömbe, içli köfte,kömeç eşkilisi,bulgur pilavı,döğme pilavı.Köyümüzde mesire alanları bulunmakta. Tazılı tepesi, Kaynargöz aile tesisleri(canlı alabalık, eşsiz doğal güzellik ve nilüfer çiçekleri manzaralı, doğal kaynak suyu, eşsiz tereyagında köy pilici...)köy camisi içerisinde romalılardan kalma tarihi hamam kalıntıları bulunmakta. Çukurovada gezilmesi görülmesi gereken ender yerlerden birisidir.

Coğrafya
Adana iline 80 km, Ceyhan ilçesine 35 km uzaklıktadır. Osmaniye ilene de 18 km uzaklıktadır. Mustafabeyli kasabasınada 5 km. uzaklıkta.

İklim

Kasaba iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 899
1997 797
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. ayrıca köyün tepesinde(tazılı tepesi) düğün salonu bulunmaktadır.

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Ahmet Yaşar Körez
1999 - Mustafa Taşyürek
1994 - Osman Şahin
1989 - Ali Körez
1984 - Ali Körez

Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık evi vardır ancak sağlık ocağı yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Tatarlı Grup Köyleri İçme Su Birliği, Tatarlı köyünden 2 belde ve 18 köye içme suyu dağıtımı yapmaktadır. Ayrıca Ceyhan ilçesi ve Mustafabeyli beldesinin içme suyu da Tatarlı köyündeki doğal su kaynaklarından gitmektedir ama maalesef kireç dağı civarında taş ocağı var ve bu taş ocağında galeri patlatılmaktadır, yani tonlarca gübrenin patlatılması doğal su kaynaklarının kaybolmasına sebep olabilir. Bu yüzden Tatarlıyı bekleyen tehlike her an gerçekleşebilir.

Hiç yorum yok: